Κόκκινη Πιπεριά:  θαυματουργή για το μεταβολισμό και όχι μόνο

Πλούσια σε χρώματα και σε θρεπτικά συστατικά πολύ ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως φυτοχημικές ουσίες, βιταμίνες, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και μαγγάνιο.

Πιο συγκεκριμένα οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται στις πιπεριές ,παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόκληση βλαβών στα κύτταρα. Περιέχουν επίσης πλήθος οφέλιμων βιταμινών όπως βιταμίνη Α για καλή όραση και προστασία από λοιμώξεις, βιταμίνη C για καταπολέμηση καρκίνου και καταρράκτη, βιταμίνη Β6 για καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης περιέχουν τις ουσίες λουτεΐνη και ζεαξανθίνη οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν την εμφάνιση ασθενειών των ματιών όπως ωχρά κηλίδα και καταρράκτη και τέλος περιέχουν λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.

Οι επιστήμονες τροφίμων επιβεβαιώνουν ότι οι καυτερές πιπεριές εμπεριέχουν μία ουσία, με την ονομασία καψαϊκίνη (capsaicin), η οποία, όχι μόνον προσθέτει γεύση στο φαγητό, αλλά είναι επίσης δυνατό να προκαλέσει τη δημιουργία θερμότητας στο σώμα. Οι επιστήμονες υποθέτουν πως κάποια φυτά εξελίσσονται έτσι, ώστε να εμπεριέχουν την καψαϊκίνη, επειδή με αυτό τον τρόπο προστατεύονται από τις επιθέσεις των εντόμων ή των υπολοίπων ενοχλητικών θηρευτών, που προσπαθούν να τα φάνε.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν πως, τελικά, σε ότι αφορά τις πιπεριές, η γεύση τους δεν είναι το μοναδικό προτέρημα τους. Για την ακρίβεια, όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως η δύναμη της πιπεριάς να παράγει θερμότητα εντός του οργανισμού, είναι δυνατό να βοηθήσει στην προσπάθεια που πολλοί καταβάλουμε, ώστε να μειώσουμε το λίπος που συγκεντρώνεται συχνά γύρω από την περιφέρεια μας. Ευτυχώς, για όλους αυτούς που δεν εκτιμούν ιδιαίτερα την αίσθηση καψίματος που προσφέρουν οι καυτερές πιπεριές, υπάρχουν φυτά, τα οποία παράγουν μία πολύ πιο ήπια μορφή της καψαϊκίνης, η οποία ονομάζεται διυδροκαψαϊκίνη [dihydrocapsiate (DCT)]. Η διυδροκαψαϊκίνη, λοιπόν, είναι δυνατό να προσφέρει στον οργανισμό μας τα ίδια οφέλη με αυτά που προσφέρουν οι πιπεριές, χωρίς όμως την πικάντικη αίσθηση.


Ιδιότητες Κόκκινης Πιπεριάς

  • Έχει αποδειχθεί από έρευνες, πως βοηθά αποτελεσματικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, καθώς αυξάνει το μεταβολισμό μετά από κατανάλωση γεύματος, το οποίο περιέχει καυτερές πιπεριές ή πιπέρι σε σκόνη (chili, cayenne κ.ά.). Είναι λοιπόν, ένα φυσικό διαιτητικό προϊόν.
  • Η καψαϊκίνη δρα ως αναλγητικό. Καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους, τις μεταεχγειριτικές ενοχλήσεις, καθώς και τους πόνους στις αρθρώσεις.
  • Το πιπέρι καγιέν ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στις εγκεφαλοπάθειες.
  • Επίσης, τα πικάντικα βελτιώνουν επίσης τη διαδικασία της πέψης, επειδή αυξάνουν την έκκριση υδροχλωρικού οξέως στο στομάχι, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τη ροή του αίματος προς το στόμαχο, καθώς και τη βλεννογόνο επένδυση γύρω από αυτό.
  • Οι καυτερές πιπεριές ενισχύουν το επίπεδο της σεροτονίνης και των ενδορφινών, οι οποίες κάνουν τον οποιοδήποτε πόνο να εξασθενεί και μας προσφέρουν μια αίσθηση ευεξίας.
  • Μπορεί να λειτουργήσουν σαν αντικαταθλιπτικά και σαν ισχυρά αγχολυτικά.
  • Τέλος,  καψαϊκίνη βοηθά να σκοτώνονται τα βακτήρια και αποτελεί τόσο προληπτική, όσο και θεραπευτική ουσία για τα έλκη του στομάχου.