Κερατινη: “Θαυμα στην ισιωτικη και λειανση των μαλλιων” η οχι;

Η θεραπεία για ίσιωμα των μαλλιών με κερατίνη έχει γίνει τόσο δημοφιλής, που όλοι μιλούν και μας ρωτούν για αυτήν, τις ιδιότητες της και τα αποτελέσματα της.  Ας δούμε όμως μερικά θετικά και αρνητικά αποτελέσματα.

 

Ο ρόλος και η λειτουργία της Κερατίνης στην θεραπεία μαλλιών

Η Κερατίνη είναι μια φυσική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα κάθε ζωντανού πλάσματος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικασία που τιθασεύει το φριζάρισμα της τρίχας -μια «ένεση» κερατίνης στην ίνα της τρίχας- εξηγούν οι κομμωτές. Η φόρμουλα αυτής της ισιωτικής θεραπείας βασίζεται σε νανο-κερατίνη, μικρά μόρια κερατίνης, τα οποία κάθονται πάνω στα μαλλιά, σαν ένα πέπλο προστασίας από την υγρασία, και βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση της τρίχας.

Αυτή η διαδικασία ακολουθείται από μια τεχνική θερμότητας με ένα σίδερο ισιώματος που φτάνει έως στους 450 βαθμούς. Η όλη θεραπεία διαρκεί περίπου 90’ ανάλογα βέβαια και με το μήκος των μαλλιών σας. Κι έτσι, τα μαλλιά αποκτούν λεία και απαλή υφή.

 

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι το ίσιωμα και η απαλότητα δεν θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου 2 – 2 1/2 μήνες) εκτός και αν κάνετε χρήση ειδικών προϊόντων με κερατίνη μετά την θεραπεία για συντήρηση.

Η κερατίνη βοηθά ενάντια στο σπάσιμο της τρίχας, χρειάζεται όμως προσοχή κατά τη χρήση της πρέσας. Η υπερβολική θερμότητα καίει την τρίχα και οδηγεί στο σπάσιμο. Η κερατίνη βοηθά επίσης στην αποκατάσταση της τρίχας αλλά ακόμη κι αν τα μαλλιά σας είναι υγιή μπορεί να τα δυναμώσει και να τα κάνει πιο ανθεκτικά.

 

Προετοιμασία για την θεραπεία Κερατίνης

Γι' αυτό η προετοιμασία για τη συγκεκριμένη θεραπεία με βάση την κερατίνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της διαδικασίας. Το πρώτο και το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον κομμωτή σας σχετικά με τα συστατικά και το είδος της θεραπείας με κερατίνη που θα χρησιμοποιηθεί. Καλό θα ήταν να φροντίσετε να αναζητήσετε προϊόντα εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν και παρενέργειες που μπορεί να συμβούν μετά τη θεραπεία. Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων είναι αλλεργικοί και στην κερατίνη.

 

Η Κερατίνη και οι παρενέργειες της

Η κερατίνη που χρησιμοποιείται στα μαλλιά για θεραπεία αποτελείται από φορμαλδεΰδη , ένα καρκινογόνο που αποτελεί και το μειονέκτημα και στην θεραπεία αυτή. Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι ακόμη και οι πιο φημισμένες εμπορικές μάρκες για ισιωτική μαλλιών περιέχουν φορμαλδεΰδη.

Ακόμα κι αν πολλά κομμωτήρια και κατασκευαστικές εταιρίες έχουν κάνει ένα βήμα για να παρακάμψουν την φορμαλδεΰδη, μικρά τμήματα της χημικής αυτής ουσίας εξακολουθούν να προστίθενται. Ως εκ τούτου , πρέπει να είστε προσεκτικοί , καθώς ισιώνεται τα μαλλιά σας. Μην το κάνετε πολύ συχνά αλλιώς θα υποφέρετε από τις παρενέργειες της κερατίνης και τους κινδύνους της ανάπτυξης του καρκίνου που μπορεί να προκαλέσει.

 

Η έκθεση σε φορμαλδεΰδη έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των γενική κατάπτωση του οργανισμού, ρινική καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, κνησμός και ερεθισμός στα μάτια.

Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ένα σίδερο ισιώματος που ανήκει στην ηγετική μάρκα κατασκευαστών ακόμα και έτσι θα βιώσετε την απώλεια μαλλιών αμέσως μετά την πρώτη πλύση και την θεραπεία κερατίνης. Αν δεν δεχτείτε τη τεχνική κερατίνης από ένα ικανό εμπειρογνώμονα για τα μαλλιά , μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφανή αραίωση.

Αν και το ίσιωμα με κερατίνη μετατρέπει τα μαλλιά σας λαμπερά και λεία, ωστόσο προκαλεί για τα μαλλιά σας άσχημα αποτελέσματα , όπως μας θυμίζει ένα παλιό γνωμικό:" Ό, τι λάμπει δεν είναι χρυσός". Αυτό συμβαίνει διότι, αυτή η λάμψη είναι προσωρινή. Θα παραμείνει για ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων το μέγιστο. Μετά από 2-3 εβδομάδες, τα μαλλιά σας σταδιακά  θα αρχίσουν να χάνουν τη λάμψη τους. Θα γίνουν  τραχιά, ξηρά και θα αρχίσουν να καταστρέφονται. Το χρώμα των μαλλιών σας θα εξασθενίσει και η ευθύτητα θα φύγει μετά από μερικά πλυσίματα. Οπότε, καλύτερα να προσέξουμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας της κερατίνη  στα μαλλιά σας.

 

Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο πρώτα

Όταν συγκρίνεται η κερατίνη με άλλες τεχνικές θεραπείας και ισιώματος των μαλλιών, η κεράτινη προκαλεί αρκετές παρενέργειες και αλλεργίες στις γυναίκες. Μερικές φορές μπορεί να αναπτύξουν εξανθήματα, φαγούρα αλλά και ερεθισμό. Ως εκ τούτου, θα ήταν καλύτερα αν συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο πριν από τη λήψη αυτής της θεραπείας με κερατίνη. Πάρτε κάποιες αρχικές δοκιμές που γίνονται στο τριχωτό της κεφαλής σας, έτσι ώστε να έχετε μια ιδέα για το αν το δέρμα σας θα δεχτεί εύκολα παρενέργειες ή όχι .

Μερικές φορές, τα αλλεργικά συμπτώματα μπορεί να λάβουν σοβαρές μορφές και να επηρεάσουν σε σοβαρό βαθμό. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι θα μείνετε μακριά από αυτή την τεχνική , αν έχετε ήδη ένα προηγούμενο ιστορικό με αλλεργίες.

 

Τι λένε οι ειδικοί

Οι δερματολόγοι σε βιβλία αναφέρουν ότι η φορμαλδεΰδη που περιέχεται κυρίως σε προϊόντα για τα νύχια (σκληρυντικά και μανό), αλλά και τα μαλλιά, προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα (έχουν παρατηρηθεί και στα δάχτυλα των γυναικών που δουλεύουν στα κομμωτήρια). Μάλιστα, η χρήση της έχει απαγορευτεί στην Ιαπωνία και τη Σουηδία. Παρ' όλα αυτά, η καρκινική της δράση δεν είναι τόσο γνωστή. Η φορμαλδεΰδη δεν χρησιμοποιείται τόσο, αλλά προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξάλλου συμβαίνει και με άλλα συντηρητικά, π.χ. τις παραβένες (parabens), γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγεται.