Υπάρχουν κάποια απλά βήµατα που µπορούµε να κάνουµε στη δίαιτα µας και στη ζωή και θα γεµίσουν τον οργανισµό µας µε ευεξία και υγεία

Ο Ιανουάριος από την άλλη είναι ένας µήνας που προσφέρεται για αλλαγές στον τρόπο ζωής µας, µε την εφαρµογή καλής διατροφής και την υιοθέτηση φυσικής δραστηριότητας να απασχολούν τους πάντες. Ένας σηµαντικός στόχος που µπορεί να τεθεί και να πραγµατοποιηθεί για το νέο έτος είναι η αλλαγή διατροφικής νοοτροπίας και συµπεριφοράς και η στροφή προς µια πιο υγιή και γεµάτη ευεξία καθηµερινότητα.

Υπάρχουν κάποια απλά βήµατα που µπορούµε να κάνουµε στη δίαιτα µας και στη ζωή και θα γεµίσουν τον οργανισµό µας µε ευεξία και υγεία:

 • Μην πίνετε θερµίδες. Τα αναψυκτικά, οι καφέδες και τα γλυκά ροφήµατα προσθέτουν κενές θερµίδες στην καθηµερινότητα µας. Επιπλέον, τα ροφήµατα δεν προκαλούν τον κορεσµό που προκαλεί µία στερεά τροφή, µε αποτέλεσµα να µην καλύπτουν αίσθηµα της πείνας. Πιείτε άφθονο νερό αντί για τα παραπάνω, προσπαθώντας να έχετε πάντα ένα µπουκαλάκι νερού δίπλα σας για να το θυµάστε ευκολότερα, ειδικά σε περίπτωση που δεν είστε φανατικός της κατανάλωσης νερού. Επιπλέον, µπορείτε να πίνετε 1-2 φλιτζάνια τσάι κατά τους χειµερινούς µήνες, ώστε να φτάνετε την επιθυµητή ηµερήσια πρόσληψη υγρών πιο εύκολα. Καταρχήν το λευκό και δευτερευόντως το πράσινο τσάι φαίνεται να φέρουν τα περισσότερα πλεονεκτήµατα από άποψη υγιεινής διατροφής και υγείας και καλό είναι να προτιµώνται σε σχέση µε άλλα είδη τσαγιού. Τέλος, να θυµάστε ότι το αλκοόλ παρέχει πολλές θερµίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά. Συνεπώς, οι βαριές µορφές αλκοόλ (ουίσκι, βότκα, τζιν, ρούµι) µπορούν να εκλείψουν από τη διατροφή µας, ενώ το κρασί και η µπύρα µπορούν να καταναλώνονται σε µικρές ποσότητες (1-2 µερίδες) 2-3 φορές/ εβδοµάδα.
 • Καταναλώστε τουλάχιστον 6 µερίδες φρούτων και λαχανικών την ηµέρα (µερίδα φρούτου= 1 φρούτο, µερίδα λαχανικών= 1 κούπα λαχανικά). Τα φρούτα και τα λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταµίνες και νερό αποτελούν την ιδανική επιλογή για απώλεια βάρους και για ευεξία. Τα παραπάνω καθώς οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πλήρωση του στοµάχου και άρα στη δηµιουργία αισθήµατος κορεσµού, ενώ κάποια συστατικά των φρούτων και των λαχανικών συµβάλλουν σηµαντικά στις διεργασίες λιποδιάλυσης.
 • Μειώστε τις µερίδες του µεσηµεριανού και του βραδινού τουλάχιστον κατά 1/3 και προσπαθήστε να προσλάβετε πιο ορθολογικά της ηµερήσιες θερµίδες σε µικρά και συχνά γεύµατα. Να τρώτε αργά και να σταµατάτε µόλις νιώθετε το αίσθηµα του κορεσµού, αποφεύγοντας την κατανάλωση φαγητού από λαιµαργία και µόνο.
 • Να καταναλώνετε πάντα πρωινό γεύµα, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην ώρα αφύπνισης. Το πρωινό γεύµα ενεργοποιεί το µεταβολισµό και αυξάνει τις ηµερήσιες καύσεις, ενώ επιπλέον βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και των γευµάτων καθόλη τη διάρκεια της ηµέρας.
 • Μην αφήνετε τον οργανισµό σας χωρίς πρόσληψη γεύµατος για πάνω από 2½ ή 3 ώρες. Πραγµατοποιείστε ποιοτικά ενδιάµεσα-σνακς 120-150 θερµίδων (φρούτα, προϊόντα ολικής αλέσεως-σικάλεως, γαλακτοκοµικά χαµηλά σε λιπαρά). Τα ενδιάµεσα σνακς ενεργοποιούν πολύ καλύτερα το µεταβολισµό, αυξάνουν τις ηµερήσιες καύσεις και αποτρέπουν τη δηµιουργία έντονου αισθήµατος πείνας.
 • Αντικαταστήστε τα αµυλούχα προϊόντα που χρησιµοποιείτε καθηµερινά µε τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως ή σικάλεως (ψωµί, φρυγανιές, δηµητριακά, µπισκότα, κράκερς, ζυµαρικά). Κατά αυτόν τον τρόπο θα πετύχετε υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών και χαµηλότερη πρόσληψη θερµίδων. Με απλά λόγια λιγότερες θερµίδες, µεγαλύτερο κορεσµό και ποιοτικότερη διατροφή. Επιπλέον, αποφύγετε τρόφιµα υψηλά σε απλά σάκχαρα (ζάχαρη), τα οποία σε µεγάλες ποσότητες βλάπτουν τις µεταβολικές λειτουργίες και παρέχουν πολλές θερµίδες που µπορούν να διαταράξουν την ενεργειακή σας ισορροπία.
 • Αποφύγετε τις συχνές παραγγελίες και τις πολλές εξόδους για φαγητό εκτός σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση η σύσταση του φαγητού ξεφεύγει από τον έλεγχο σας, ενώ πάντα σε αυτές τις περιστάσεις γίνεστε πιο επιρρεπείς σε υπερκατανάλωση φαγητού, ποτού και γλυκού.
 • Εκπαιδευτείτε στην ανάγνωση της σήµανσης τροφίµων και προσπαθήστε να υπολογίζετε πόσες περίπου θερµίδες παίρνετε σε κάθε γεύµα. Συχνά η πραγµατική πρόσληψη θερµίδων υποεκτιµάται αρκέτα, µε αποτέλεσµα να νοµίζουµε ότι παίρνουµε λιγότερες θερµίδες από αυτές που χρειαζόµαστε, χωρίς αυτό να ισχύει στην πραγµατικότητα.
 • Υιοθετείστε φυσική δραστηριότητα 4-5 φορές την εβδοµάδα για τουλάχιστον 40 λεπτά. Η δραστηριότητα αυτή πρέπει να συντηρηθεί µακροπρόθεσµα και συνεπώς θα πρέπει να είναι κάτι που σας ικανοποιεί και σας γεµίζει. Αν δεν είστε φανατικός του γυµναστηρίου δοκιµάστε κάποιο άλλο άθληµα (τένις, κολύµπι) ή δοκιµάστε χορό.
 • Προσπαθήστε πάντα να αυξάνετε και τις απλές δραστηριότητες της καθηµερινότητας όπως το περπάτηµα, οι δουλειές στο σπίτι, το ανεβοκατέβασµα σκαλοπατιών, οι δουλειές κήπου.
 • Τέλος, είναι πολύ σηµαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η απώλεια βάρους δε µπορεί να επέλθει µαγικά µέσα σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα. Οι απώλειες βάρους που στηρίζονται σε αλλαγές της διατροφικής συµπεριφοράς και του τρόπου ζωής είναι αυτές που είναι αποτελεσµατικές µακροπρόθεσµα. Οι δίαιτες αστραπή και ακραίες διαιτητικές συµπεριφορές, οδηγούν σε πρόσκαιρα αποτελέσµατα, βλάπτοντας το µεταβολισµό, τη σύσταση του σώµατος σας και κατά βάση την υγεία και την ευεξία σας.