Ακολουθήστε κάποιες εύκολες και καθημερινές συμβουλές και βγείτε κερδισμένοι!
Αν και η υφή των τριχών ποικίλει στο ανθρώπινο σώμα, από τα ίσια ή κατσαρά μαλλιά μέχρι το σχεδόν αόρατο χνούδι του προσώπου, ο κύκλος ανάπτυξης τους είναι ο ίδιος όπου κι αν βρίσκονται. Ο κύκλος αυτός αποτελείται από δύο στάδια, το αναγενές, κατά το οποίο οι τρίχες του κεφαλιού μακραίνουν περίπου 1,5 cm το μήνα και το τελογενές, κατά το οποίο σταματούν να αναπτύσσονται και αναπαύονται. Το 1ο στάδιο διαρκεί από 3 έως 5 χρόνια, ενώ το 2ο μόλις 2-3 μήνες. Μόλις ο κύκλος ολοκληρωθεί οι τρίχες που βρίσκονται σε τελογενή φάση πέφτουν μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες και αντικαθίστανται από καινούργιες, εφόσον ο θύλακός τους παραμένει ενεργός. Συνεπώς είναι απόλυτα φυσιολογικό να χάνουμε κατ' αυτόν τον τρόπο 50-100 τρίχες καθημερινά, οι οποίες γίνονται αντιληπτές, γιατί μένουν πάνω στη βούρτσα μετά το χτένισμα. Σε κάθε χρονική στιγμή και υπό φυσιολογικές συνθήκες το 85% του συνόλου των μαλλιών μας αναπτύσσεται, ενώ το υπολειπόμενο 15% πέφτει.
Συμβουλές
Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει πιο γερά μαλλιά:
Σε συνεννόηση με τον δερματολόγο σας θα χρειαστεί να αυξήσετε τις βιταμίνες και το σίδηρο στη διατροφή σας. Κάνε κλικ εδώ για να δεις τροφές που προσφέρουν υγιή μαλλιά
To stress σκοτώνει (και) την τρίχα:
Οι ειδικοί στα μαλλιά έχουν παρατηρήσει πως μια "αγχωμένη" τρίχα έχει πιο μικρή διάρκεια ζωής. Έτσι ενώ η υγιής τρίχα παραμένει στο κεφάλι περίπου 5 χρόνια, σε περιόδους άγχους και κατάθλιψης αυτή μειώνεται στα 2 χρόνια. Αν και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού μόλις ηρεμήσετε ο οργανισμός σας θα φροντίσει να αναπληρώσει τις χαμένες τρίχες.
Μασάζ στο κεφάλι:
Μια καλή τεχνική είναι και το μασάζ στο κεφάλι. Ακόμη και την ώρα που λούζετε τα μαλλιά σας φροντίστε να κάνετε χαλαρωτικές μαλάξεις που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και σας προσφέρουν απίστευτη χαλάρωση.
Ιατρική φροντίδα:
Η εποχική τριχόπτωση δεν σημαίνει πως η τρίχα αδυνατίζει ή σπάει πιο εύκολα. Αν αρχίσει η αραίωση ή αν εκτός της τριχόπτωσης αλλάξει η ποιότητα της τρίχας: πιο αδύναμες, πιο λεπτές, εύθραυστες, θαμπές... αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλό θα ήταν να επισκεφθείς το δερματολόγο σου