Φυσικό αντηλιακό λάδι για πρόσωπο και σώμα με καρύδα και ελαιόλαδο

Παρασκευή: Βάζουμε σε μικρό μίξερ 2 κουταλιές λάδι αβοκάντο, 2 κουταλιές λάδι καρύδας, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 2 κουταλιές σιτέλαιο, 2 ηλιέλαιο, 2 σησαμέλαιο, 1 κουταλιά λάδι καλέντουλας και 2 κουταλιές εκχύλισμα ή λάδι τριφυλλιού και τα χτυπάμε για λίγο. Κατόπιν απόθηκεύουμε σε μπουκάλι με ετικέτα. Εάν ζεστάνουμε πολύ ελαφρά και χτυπήσουμε για λίγο θα πετύχουμε καλύτερη ομογενοποίηση του μείγματος.

Ιδιότητες: Το λάδι αυτό είναι αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιηλιακά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Συνδυάζει σχεδόν όλες τις ιδιότητες που είναι απαραίτητες για την απόλυτη και ισορροπημένη προστασία του δέρματος. Το λάδι καρύδας και το αβοκάντο είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία προστατεύει από τις υπέρυθρες ακτίνες. Το ελαιόλαδο εμποδίζει την αφυδάτωση και σκουραίνει ελαφρά την επιδερμίδα. Το σιτέλαιο έχει βιταμίνη Ε και εμποδίζει τις υπέρυθρες ακτίνες. Το σησαμέλαιο και το ηλιέλαιο εμποδίζουν τις υπεριώδεις ακτίνες. Το εκχύλισμα τριφυλλιού μειώνει την ευαισθησία του δέρματος στις επιδράσεις της U.V.B. πέρα απ' το ότι δρα ως παράγοντας προστασίας. Τέλος το λάδι καλέντουλας είναι επουλωτικό και προλαβαίνει τα εγκαύματα. 

Χρήση: Μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο απλώνουμε αρκετή ποσότητα από το λάδι και κάνουμε απαλό μασάζ. Επαναλαμβάνουμε πάλι μετά από λίγη ώρα και γενικότερα τις πρώτες ημέρες, βάζουμε συχνά και καθόμαστε στον ήλιο για μικρά σύντομα διαστήματα. Αμέσως μετά την έκθεση στον ήλιο, επιβάλλεται να ξαναβάλουμε μια μικρή ποσότητα σαν επιπλέον προστασία.

Συμβουλές: Εάν θέλετε η ενυδατική κρέμα σας να έχει αντιηλιακές ιδιότητες, δεν έχετε παρά να προσθέσετε σε αυτήν μια κουταλιά από το παραπάνω μείγμα ή να αντικαταστήσετε τα όποια λάδια έχει στα συστατικά της με το εν λόγω λάδι. Την πρώτη εβδομάδα θα πρέπει να καθόμαστε στον ήλιο, σταδιακά αυξανόμενα, μέχρι 20΄-30΄, και φυσικά όχι τις ώρες της υψηλής ακτινοβολίας (11.00 - 16.00).